30. jul, 2018

Texas Bar

Velkommen til Texas Bar.

Det var dessverre ingen servering her som navnet kanskje kan hentyde, men hva som foregikk her tidligere er det ingen som vet ๐Ÿ˜‰ Texas bar ligger i Liefdefjorden og ble bygd av Hilmar Nøis og Martin Pettersen Nøis i 1927. Hilmar Nøis bygde flere fangsthytter og dette var en av de. Hytta er fortsatt i god stand med tanke på de påkjenninger den utsettes for i løpet av et år. Hytta står åpen slik at den kan benyttes som overnatting om man er på de kanter på egenhånd, men ev. forfriskninger må være medbrakt ๐Ÿ˜‰

For de som ikke vet så var Hilmar Nøis den fangsmannen som overvintret flest vintre på Svalbard. Nøis' første Svalbard-overvintring var i 1909, og han hadde sin siste i 1963 โ€“ totalt 38 sesonger.

I 1924 startet han bygging av sitt hjem i Sassen som fikk navnet Slottet. Fangsthuset var ferdig i 1927 og ble tatt i bruk av hans brødre Nils og Johan 17. september 1927. Nils sin kone, Dagny, som også overvintret, sto for det første kvinnelige innslaget der, senere satte Hilmars andre kone, Helfrid, sitt preg på fangststasjonen. Hilmar overvintret på Slottet første gang i 1930.
I 1935 fikk stasjonen nytt navn, Villa Fredheim, og navnet kom etter et besøk av en biskop. Villa Fredheim er en av de mest kjente norske fangststasjonene. Hilmar overvintret her 19 ganger, tidligere hadde han seks overvintringer i Danielbua.

Nøis bygde også flere andre fangst- og bistasjoner. Han bygde og reparerte om lag 40 hytter og brukte ytterligere rundt 20. Hyttenettet var for å rekke over størst mulig terreng. I vintersesongen hadde han opp mot 400 revefeller i sving. Nøis har oppgitt å ha bygd om lag 2700 revefeller i løpet av sine overvintringer og skutt minst 300 isbjørn. Antall skutte ryper er trolig flere tusen.

Da Hilmar avsluttet sitt fangstliv, solgte han Villa Fredheim og 25 andre hytter til staten for 5000 kroner. Fangtsfamilien Nøis fra Andøya utførte i perioden mellom 1900 til 1965 om lag 15% av alle fangst overvinteringer på Svalbard.
I morgen skal vi fortelle litt om de rosa blomstene dere ser til høyre i bildet ๐Ÿ˜Š

Ønsker dere en fin fin dag!
Ny uke og nye muligheter folkens!

Ruskekos!